Hírek

Elérhetőségek

Rendőrségi felhívás motorosok és kerékpárosok részére

Rendőrségi felhívás motorosok részére

 

Az időjárás kedvező változásával egyre többen veszik elő motorkerékpárjukat és vesznek részt a közúti közlekedésben.

A motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává.

A motorkerékpár több hónapos állását követően fontos, annak teljes körű átnézése, szervizelése. Kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral vegyen részt a közúti forgalomban. A jó minőségű gumiabroncsok használata is fontos.

A motoros ismerje meg motorkerékpárját, legyen tisztában saját képességeivel, a megszerzett rutinnal, és fejlessze tovább vezetéstechnikai ismereteit.

A láthatóság-észlelhetőség biztosításával, a kiszámíthatósággal, a megfelelő védőruházat viselésével és a KRESZ előírásainak betartásával sok baleset elkerülhető lenne, vagy a baleset bekövetkezésekor a sérülés súlyossága lenne enyhébb.

A legfőbb baleseti ok motorosokat érintő balesetek során a motorkerékpár nem megfelelő sebességének megválasztása. Méretük miatt kevésbé észlelhetőbbek, mint a nagyobb járművek, így ez által a távolságuk és a sebességük is nehezebben megbecsülhetőbb a közlekedés többi résztvevői számára.

Motorkerékpár vezetésekor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot! Soha ne üljön motorra, ha nincs biztonságos vezetésre alkalmas állapotban.

A motorkerékpár vezetője és utasa mindig viseljen megfelelő méretű, optimális védelmet biztosító motorkerékpáros bukósisakot, és használjon motoros védőfelszerelést!
Legyen mindenkor partner a közlekedésben! Közlekedjen úgy, ahogy azt saját biztonsága érdekében másoktól is elvárja.

 

Rendőrségi felhívás a balesetek megelőzésére kerékpárosok részére

 

KRESZ szabályok alapvető ismeretével, és azok betartásával a balesetek megelőzhetők.

A rendőrség az alábbi közlekedési szabályok megtartására hívja fel a kerékpárosok figyelmét.

Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki a biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van. Egészségileg, mentálisan úgy érzi, hogy megfelelő figyelmet tud fordítani a közlekedés többi résztvevőjére.

Kerékpárral közlekedni csak az erre kijelölt helyen – kerékpárút -, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad. Amennyiben ezen feltételek nem állnak fenn, akkor szabad a járdán, gyalogúton kerékpározni úgy, hogy ott a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja, nem veszélyeztetheti a kerékpáros.

Kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt gyalogosan – a gyalogosokra vonatkozó szabályok megtartásával - kell áttolni az úttesten. A gyalogos-átkelőhelyen a kerékpáron fenn ülve közlekedő kerékpárosnak nincs elsőbbsége.

Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva. Kötelező tartozék ezzel kapcsolatban az első-, hátsó világítás /ami lehet a kerékpároson vagy annak ruházatán is elhelyezve/ küllőprizma, hátul egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma. Az autósok a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre, ami közlekedési baleset bekövetkezéséhez vezethet.

Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie. A mellény lakott területen belül is nagyban elősegíti az észlelhetőséget.

A kerékpár legyen biztonságos, műszakilag kifogástalan állapotú!

A kifogástalan műszaki állapotú járművel szabályosan közlekedő kerékpárost is érheti baleset. Ilyenkor hasznos a kerékpáros védőfelszerelések használata.

A baleseti tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert az ütközés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a járműnek, vagy az úttestnek. Ez ellen a kerékpáros fejvédő hatásos védelmet nyújthat, hiszen védi viselője fejét, elnyeli a baleset, illetve az ütközés során keletkező energia jelentős részét.

Egyik legfontosabb szabály még a holttér elkerülése. Figyelemmel kell lenni a környezetünkben lévő járművek felépítményére, és az ez által kialakult holtterekre.

Ajánlott keresni a szemkontaktust a jármű vezetőjével, akár a visszapillantó tükrön keresztül is, hiszen ha a kerékpáros látja a járművezető arcát, akkor a járművezető is láthatja őt.

Ha a holttér kikerülésére nincs lehetőség, akkor különösen óvatosnak kell lenni, adott esetben még az elsőbbségről is célszerű lemondani.

 

Balesetmentes közlekedést kíván a

Berettyóújfalui Rendőrkapitányság!